Darülacezede Geriatri Hemşireliği
Nurullah YÜCEL , Gülsen YENİGÜN
Hastanın genel durumunu takip ve sıkıntılarını dile getiren, bakımını yapan, izleyen, dinleyen, gerektiğinde gözü, kulağı, eli olan 1. derece değerlendiren kişidir.
Geriatri hemşireliği özen gerektiren ve profesyonel bir hizmettir.
Zaman içersinde kazanılan tecrübe ile verdiğimiz bakımın kalitesi her geçen gün artmaktadır.
Yıllardır yatağa bağımlı ve dekubit yarası oluşmayan sakinlerimiz mevcut.
Örneğin; Yaklaşık üç yıl NGS ile beslenen H.K. isimli sakinimizde kurumumuzda üç yıl boyunca dekubit oluşmadı. Ancak aspire ettiği için hastaneye sevk edildi. Bir ay hospitalize edildi. Bir ay sonunda kurumumuza döndüğünde sakinimizin vücudunun bası noktalarında dokuz adet dekubiti olduğunu tespit ettik.
Kurumumuza Yatağa bağımlı veya Tekerlekli sandalye ile gelip şu anda Bağımsız olarak yürüyebilen yada Wolker ile yürüyebilen sakinlerimiz bizlerin Performans göstergesi olmakta.
Dinç yaşlı hasta olunca hekime gider şikayetlerini anlatır kendini ifade eder.
Bizim sakinlerimiz çoğu zaman şikayetçi olduğu bir sağlık sorunu olduğunu bile unuttukları için çok nadiren şikayet dile getirirler. Biz onların yerine onlar olarak şikayetlerini dile getiririz, biz gün içersinde defalarca onlar ile beraber oluruz.
Sakinlerin Biyografilerini çok iyi bilmemiz gerekir. Tedavilerini yapabilmek, onlarla ortak bir alan oluşturabilmek, ikna edebilmek için bu çok önemlidir.
Siz hiç bir günde aynı kelimeyi yüz defa belki daha fazla dinlediniz mi, hatta yüz defa aynı soruya cevap verdiniz mi ? Bu kolay değil, sabır istiyor biz sakinlerimizi iyi tanıyoruz neye nasıl tepki vereceklerini iyi biliyoruz.
Biz büyük bir aileyiz bu nedenle sabır görevden ziyade geliyor .
Sakinlerimiz her geçen gün daha da bağımlı hale geliyorlar, bizlere her geçen gün daha çok işler düşmekte birine bağımlı yaşamak çok zor olsa gerek. Bu nedenle günlük yaşam aktivitelerinde onları destekliyoruz. Ancak yapabildikleri ölçüde kendi ihtiyaçlarını karşılamada onları yüreklendiriyoruz. Örn: Dökerek yese de, elleriyle yese de, kendi yemeğini kendisi yesin istiyoruz.
Bir evde 3-4 kişi yaşadığında kargaşa çıkar, oysa sitelerimizde 60 kişi aynı ortak alanları, aynı yemekhaneyi paylaşıyor. Bunun getirdiği zorlukları da
ergoterapi uygulamaları ile büyük ölçüde aştığımızı söyleyebiliriz.
Sakinlerinin çoğunun kronik hastalığı olan yaşlılardan oluşması sağlık hizmetlerini öncelikli hale getirmekte ve sağlık sorunları büyük önem arz etmektedir.
Kronik hastalık sayıları 3.7±1.8 (1-9)
Geriatrik sendrom sayısı 1.9±1.7 (0-7)
Kullandıkları ilaç sayısı 7.5±4.2,
Mininütrisyonel değerlendirmeye göre sakinlerin
%67.3 malnütrisyon yoktu,
%22.8 malnütrisyon riski mevcut
%9.8 malnütrisyon saptandı.
848 yaşlı veya özürlü sakinimizin;
122 Sakin yatağa bağımlı
78 Sakin tekerlekli sandalyede
267 Sakinde gaita ve idrar kontrolü yok (alt bezi kullanılıyor)
94 Sakin yemeğini kendisi yiyemiyor
586 sakine banyosunda destek verilmekte
122 yatağa bağımlı sakine hizmet verilmekte; Yatağa bağımlı hastalar hem genel durumlarının her geçen gün kötüleşmesi hem yatağa bağlı olmaları nedeni ile dekubit, pnomoni gibi ciddi riskler taşımaktalar.
Geriatri hemşireleri olarak;
- Yeterli ve dengeli beslenmesi ,
- Sıvı alımının kontrol altında tutulması,
- Dekubit, Pnomoni, Kontraktür, Konstipasyon, Düşme profilaksisi,…
uygulanmalarla sıfır decubit ile
çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz
Sakinlere en iyi hizmeti vermeyi, Darülaceze standardı oluşturmayı ve
uluslararası camiada örnek bir sosyal ve sağlık kuruluşu olmayı hedefleyen
İstanbul Darülaceze Müdürlüğü’nde sakinlerin sağlık hizmetlerine olduğu kadar Sosyal hizmetlere de ihtiyacı vardır.
Bu sebeple psikolojik travmalar geçirmiş, hayata küsmüş, kimsesiz olan sakinlerin sosyal hayata adaptasyonu için çeşitli sosyal aktiviteler düzenlenmektedir.
Kurumun bünyesinde el sanatları, örgü, boyama gibi aktivitelerin yapıldığı rehabilitasyon merkezi ile, yine tarım işleriyle uğraşmak isteyen sakinlere
hizmet veren hobi bahçesi de bulunmaktadır.